Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΥΑΘ - ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ / ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΥΑΘ

Θεσσαλονίκη, 16/12/13


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η ΕΥΑΘ βάσει Κανονισμού θα πρέπει να στελεχώνεται με 770 εργαζόμενους (οργανικές θέσεις).
Αυτή τη στιγμή στην εταιρία είμαστε 246 εργαζόμενοι κι ο αριθμός μας συνεχώς μειώνεται λόγω των πάρα πολλών αποχωρήσεων προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης. 

Οι κενές θέσεις προσωπικού είναι περισσότερες από τα 2/3 των οργανικών θέσεων! 
Ο τελευταίος διαγωνισμός ΑΣΕΠ προκηρύχθηκε το 2003, έχουν περάσει περισσότερο από 10 χρόνια πια!

Στον αντίποδα, οι διοικήσεις της ΕΥΑΘ τα τελευταία χρόνια για να αντιμετωπίσουν την τεράστια αιμορραγία σε προσωπικό, αντί να προβλέψουν και να προκηρύξουν έγκαιρα τις θέσεις εργασίας που πρόκειται να μείνουν κενές λόγω συντάξεων και να δώσουν εργασία με πλήρη δικαιώματα και σύμβαση, επέλεξαν κι επιλέγουν τα εξής:


1) Λειτουργία της θυγατρικής εταιρείας με την επωνυμία «ΕΥΑΘ Υπηρεσίες ΑΕ» με προσχηματική αιτιολογία. 

Ουσιαστικά πρόκειται για κάλυψη κενών της ΕΥΑΘ ΑΕ με καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας και με ελαστικές σχέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους. 
Στο τέλος του 2013 και μέσα σε αυτή την κρίση το ρουσφέτι βασιλεύει σαν να μην τρέχει τίποτα από αυτούς που υποτίθεται ότι «αλλάζουν» την χώρα.

2) Προκήρυξη θέσεων ενοικιαζόμενων εργαζομένων μέσω εργολαβιών όπως πχ για υπηρεσίες οδηγών, υδραυλικών, ηλεκτρομηχανολόγων. 

Σε αυτές τις εργολαβίες οι εργαζόμενοι δουλεύουν συχνά σε συνθήκες γαλέρας με άθλιες οικονομικές απολαβές και το μεγάλο μερίδιο της δαπάνης της ΕΥΑΘ το καρπώνεται η εταιρία – εργολάβος (περισσότερα για αυτές τις εταιρίες αυτές στο http://pame-eyath.blogspot.gr/2013/12/blog-post_8.html.

Είναι κεντρικές επιλογές της ευρωπαϊκής ένωσης που οδηγούν ακόμα κι αυτούς που εργάζονται στην εξαθλίωση. 
Η διοίκηση γίνεται «μπροστάρα» στην ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων ακολουθώντας με ευλάβεια πολιτικές απόλυτα επιθετικές προς τους εργαζόμενους, ενώ έχει την οικονομική δυνατότητα ναπροσφέρει μέσω διαφανών διαδικασιών σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς συνθήκες και απολαβές.
 Η απόλυτη υποδούλωση στις επιταγές της αγοράς και του συστήματος.

3) Παράδοση της λειτουργίας των μεγάλων και καίριων εγκαταστάσεων καθώς και της συντήρησης των δικτύων της εταιρίας σε εργολάβους. 

Με αυτό τον τρόπο παραδίδεται τεχνογνωσία και εμπειρία από τη λειτουργία εγκαταστάσεων και υποδομών που χτίστηκαν με δημόσιο χρήμα σε
ιδιώτες. 

Αντί να διαφυλαχθεί αυτή η τεχνογνωσία και να αναπτυχθεί προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες της χώρας. 
Ακόμα και η «ξαδέρφη» ΕΥΔΑΠ τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού της τις λειτουργεί με δικό της προσωπικό.
Όλα αυτά δείχνουν φανερά την επιλογή, εν όψει ιδιωτικοποίησης, να απαξιωθούν οι υπηρεσίες της εταιρίας στα μάτια του λαού της Θεσσαλονίκης αφήνοντας το προσωπικό της να φτάσει σε επικίνδυνα χαμηλά αριθμητικά επίπεδα. 

Αυτή η απαξίωση σε μεγάλο βαθμό απέτυχε χάρη στο φιλότιμο των λίγων εναπομείναντων εργαζομένων. Αν δεν γίνει κάτι άμεσα, λόγω της τραγικής έλλειψης προσωπικού προειδοποιούμε ότι βλέπουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα μία πιθανή κατάρρευση της εταιρίας και την πλήρη αδυναμία εκτέλεσης του έργου της. 
Πλέον η συγκεκριμένη διοίκηση είναι πάνω από τέσσερα χρόνια στη θέση της και πέρα από ομιχλώδεις προσλήψεις στη θυγατρική και μπαλώματα με δουλεμπορικές δεν έχει κάνει τίποτα. 
Οι ευθύνες της είναι τεράστιες απέναντι σε μας και στο κοινωνικό σύνολο.

Για όλα τα παραπάνω διεκδικούμε:
Α) Την πλήρη κάλυψη των οργανικών κενών της εταιρίας με αξιοκρατικές, διαφανείς διαδικασίες.


Β) Το κλείσιμο του παραμάγαζου της θυγατρικής. Οι εργαζόμενοι σε αυτήν, αν και διαφωνούμε με τον τρόπο πρόσληψής τους, εντούτοις καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό πάγιες ανάγκες της ΕΥΑΘ και πρέπει να δουλεύουν σε αυτήν.


Γ) Την παύση χρησιμοποίησης εργολαβικών – ενοικιαζόμενων εργαζομένων για τις ανάγκες της
εταιρείας, αποτελεί ντροπή για την εταιρεία και σύγχρονη σκλαβιά για του εργαζόμενους.


Δ) Τη δρομολόγηση της λειτουργίας όλων των εγκαταστάσεων και των δικτύων από προσωπικότης εταιρίας. 

Να αναλάβει ξανά η εταιρία τη τεχνογνωσία που παραδόθηκε σε ιδιώτες.

Και εμείς ως εργαζόμενοι έχουμε μερίδιο ευθύνης γιατί αφήσαμε το Σωματείο μας να «χαμηλώσει» το αίτημα για προσλήψεις και αφήσαμε εργασιακά αντικείμενα να μας γλιστρήσουν από τα χέρια, να πάνε στα χέρια εργολάβων και συμβασιούχων «γιατί δεν προλαβαίναμε κι έπρεπε να γίνει η δουλειά» και δεν απαιτήσαμε διεκδικητικά μέσω του ΣΕΕΥΑΘ να έχουμε δίπλα μας συνάδερφο με πλήρη δικαιώματα και διαφανή πρόσληψη.
Είναι καλό να αγωνιζόμαστε πάση θυσία να μη μείνει απλήρωτη ούτε μία ώρα υπερωρία, να μη γίνεται εκμετάλλευση της επιφυλακής, να κερδίσουμε πάλι όσα χάσαμε. 

Όμως είναι μυωπικό, χάνουμε το δάσος και κοιτάμε το δέντρο για το μέλλον μας, όταν χαμηλώνουμε το θέμα με τις εργασιακές σχέσεις τις προσλήψεις και τις εργολαβίες, όποιο και αν είναι το καθεστώς της εταιρίας. 
Εκεί είναι η καρδιά της αντιπαράθεσης για το μέλλον μας. 
Μέσα από αυτές τις πολιτικές θα δρομολογηθούν η οικονομική μας εξαθλίωση και οι απολύσεις μας. 
Αυτή είναι η πραγματική ιδιωτικοποίηση, η επίθεση εναντίον μας είναι ήδη σε εξέλιξη. 
Πώς θα απαιτήσουμεαργότερα μία αξιοπρεπή ΣΣΕ, πώς θα αντισταθούμε στην απόλυση και τι ειρωνεία όταν θα σου χτυπάνε την πλάτη λέγοντας «εσύ είσαι καλός θα κανονίσουμε να σε κρατήσουμε και ως εργολαβικό»... 
Ακόμα κι αυτό θα κληθούμε να διαχειριστούμε;

Για όλα αυτά όμως η πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου μας δεν λέει κουβέντα, δεν θέλει να ενοχλήσει τη διοίκηση και τον ύπνο μας. 


Αντιθέτως ο νυν και ο πρώην πρόεδρός μας στην αρχή του έτους, ως εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ της εταιρείας με καθαρά δική τους πρωτοβουλία, ψηφίσαν «λευκό» και μάλιστα πήραν και μία θέση στο ΔΣ της θυγατρικής.
 Και αναρωτιόμαστε αν ως κύριοι εκφραστές του ΣΥΡΙΖΑ στα πράγματα της ΕΥΑΘ εκφράζουν τις θέσεις αυτού του πολιτικού χώρου στο θέμα της θυγατρικής. 
Αν είναι δηλαδή υπέρ στο να εφαρμόζονται ελαστικές σχέσεις εργασίας, υπέρ του μοντέλου με τις θυγατρικές όπως χρησιμοποιεί ο ιδιωτικός πλέον ΟΤΕ… κι εδώ στρώσιμο του χαλιού;

Έχει τεράστιες ευθύνες η πλειοψηφία του ΔΣ, που εφησυχάζει τους εργαζόμενους, που αφοπλίζει το συνδικαλιστικό κίνημα, που δεν αναδεικνύει ούτε τα προβλήματα που έχουμε, ούτε τους υπεύθυνους για αυτά. 

Κρύβεται και χαμηλώνει τον αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης αναμένοντας το ΣτΕ, ενώ έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας η επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας, που τελικά φέρνουν περικοπές μισθών για όλους και στο βάθος απολύσεις.
 Κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ότι τα παραπάνω αποτελούν στρατηγική επιλογή των επιχειρηματικών ομίλων για να βγουν από την κρίση. 

Ότι όλα αυτά τα «διαρθρωτικά» μέτρα έχουν ληφθεί και σε άλλες χώρες της ΕE, ακόμα και με «εξαιρετικούς» καπιταλιστικούς οικονομικούς δείκτες χωρίς «κρίση» και περιλαμβάνονται στα μνημόνια διαρκείας που μας επιφυλάσσουν. 
Εγκλωβίζει τους εργαζόμενους σε αυταπάτες ότι μπορεί να σωθούν χωρίς να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους. 
Σε αυτό τον σχεδιασμό που ήδη βλέπουμε να εφαρμόζεται από τη διοίκηση, όσο πιο ήσυχοι καθόμαστε, τόσο πιο πολύ αποθρασύνονται στο να μας εξαθλιώσουν και να μας ξεπαστρέψουν.

Συναδέρφισσα, Συνάδερφε, παραμένουμε αμετακίνητοι στις θέσεις μας για μια κοινωνικοποιημένη, 100% δημόσια ΕΥΑΘ στο πλαίσιο ενός ενιαίου κρατικού φορέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων προς όφελος των λαού. 


Λέμε όχι στην ιδιωτικοποίηση κάθε μορφής, ακόμα και της σημερινής με όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω κι επιπλέον την ίδια στιγμή που ο λαός στενάζει και δυσκολεύεται να εκπληρώσει τις βασικές του ανάγκες, όπως το νερό, η διοίκηση χαρίζει οφειλές σε επιχειρηματίες… 

Λέμε όχι στη δημοτική, διαδημοτική ΕΥΑΘ, γιατί πάλι θα θησαυρίζουν και θα έχουν την τεχνογνωσία εργολάβοι, γιατί πάλι θα κυριαρχούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και τα ΣΔΙΤ και κυριότερα γιατί θα κόβεται το νερό σε φτωχά λαϊκά νοικοκυριά εφαρμόζοντας την ευρωενωσιακή επιταγή της «πλήρους ανάκτησης κόστους» και το νερό θα είναι πανάκριβο. 
Πρόσβαση στο νερό και στην αποχέτευση, επαφή με τη ζωή, πρέπει να υπάρχει είτε έχει να το πληρώσει κανείς, είτε όχι. 
Το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν…

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε, σε καλούμε να σκεφτείς ποιες πολιτικές μας έφεραν ως εδώ και να αποφασίσεις να γίνεις πρωταγωνιστής της ζωής σου. 

Με τις ταξικές δυνάμεις μπορείς να οργανώσεις τον αγώνα σου και να σταθείς απέναντι σε κάθε κυβέρνηση, που χτυπά τους εργαζόμενους, απέναντι στο κεφάλαιο και την EE, που στηρίζουν με όλα τα μέσα πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις, που δεν αμφισβητούν την εξουσία των καπιταλιστών και τον μονόδρομο της λυκοσυμμαχίας της ευρωπαϊκής ένωσης.


Με συναδερφικούς χαιρετισμούς,
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΥΑΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου